Bjarmit ja nykybjarmit – tarunhohtoinen historia

BJARMIT – Tarunhohtoinen osa koillismaan historiaa

Bjarmit olivat vanhan pohjan perillä, lähinnä Vienanmeren piirissä, vaikuttanut kauppakansa, jonka kulttuurin kukoistuskausi osui viikinki- ja ristiretkien kauden väliin n.900 – 1100 jaa. Näiden taitavien turkispyytäjien ja käsityöläisten eräs kauppatie on kulkenut Vienansuulta länteen viikinkien asuinsijoille saakka. Näillä kaupparetkillään bjarmit ovat viipyneet Kuusamon alueella pitkiäkin aikoja.

Tiedot bjarmeista ja heidän alkuperästään ovat tarunhohtoisia ja hajanaisia. Viikinki Ottar, Norjan kuninkaan Alfred Suuren soturi, kertoo kirjeessään kuninkaalle retkestä, jonka hän teki laivallaan Kuolan niemimaan rannoille. Kirjeessään hän kertoo kuninkaalle bjarmeista, joiden maat olivat hyvin viljeltyjä ja joilla oli houkuttelevia hopea-, kulta- ja turkisrikkauksia.

Kaupankäynti bjarmien ja viikinkien välillä oli vilkasta ja joskus erikoista. Eräs taru kertoo Ruijan käskynhaltijan Tore Hundin retkestä Vienanjoelle. Nämä viikingit ryöstivät rikkaaksi mainitun bjarmien kaupungin uhrilehtoineen ja varastivat bjarmeilta kultaisen ”Jomalin” kuvan.

Toisaalta bjarmeilla oli tapana hämärän tultua hiipiä vastapuolen leiriin ja ryöstää takaisin päivällä myymänsä aarteet.

Me nykybjarmit emme aina noudata ihan kaikkia bjarmien perinteitä -käy rohkeasti peremmälle Bjarmia-taloon ja myymäläämme Pohjoisesplanadilla Helsingissä – emme ole yhtä sotaisia!

Tarunhohtoinen Bjarmia. Olaus Magnus Carta Marina v.1539.

Bjarmia Oy – Bjarmien jalanjäljillä vuodesta 1974

Tänään muinaiset bjarmit ovat vain osa Kuusamon ja Suomen historiaa, mutta heidän käsityötaitonsa elää edelleen Bjarmia-talossa. Vuonna 1974 perustettu savenvalamo Bjarmia Oy jatkaa alueella vanhoja käsityön ja kaupan perinteitä.

Bjarmia Oy on perustettu rakkaudesta Kuusamoon, kotiseutuun – sen historiaan, luontoon, taianomaiseen tunnelmaan… Yrityksen perustaja on syntyperäinen kuusamolainen, elämänsä kolme ensimmäistä vuotta Kuusamossa viettänyt Aini Valkama, jonka kaipuu juuriensa etsimiseen toi hänet takaisin Kuusamoon vuonna 1974. Vuonna 2008 yritystä lähti jatkamaan toinen polvi, tytär Kaisa Valkama, jonka taustalta löytyy samankaltainen kaipuu palata takaisin kotiseudun maisemiin, Koillismaan jylhän kauniin luonnon keskelle Etelä-Suomessa ja ulkomailla vietettyjen opiskeluvuosien jälkeen.
Yritys täytti 45 vuotta vuonna 2019. Juhlavuoden huipentumaksi yritys avasi Bjarmia-putiikin Helsinkiin, osoitteeseen Pohjoisesplanadi 37.
Perustajansa Aini Valkaman sanoin, yritys lähti liikkeelle ”savimöykystä ja lujasta uskosta kotimaiseen käsityötaitoon”. Tuo savimöykky ja luja usko on kantanut vuosikymmeniä eteenpäin.
Tänä päivänä Bjarmia pitää historian opit ja juuret mukanaan, katseen ollessa tulevaisuudessa. Bjarmian tuotteita on tänä päivänä saatavana myös Japanissa, jonne yritys aloitti keramiikkatuotteidensa viennin v.2017.

Kaisa Valkama-Kettunen keramiikkaverstaalla. Kuva Harri Tarvainen.